Polietylen PE HOT wysokotemperaturowy

Polietylen PE HOT wysokotemperaturowy (PE-UHMW)

Kluczową cechą PE HOT jest zachowanie właściwości polietylenu w podwyższonej temperaturze (+80 st. C do + 135 st. C, w zależności od obciążenia). Specjalnie dobrane dodatki pozwalają na zahamowanie procesu degradacji materiału. Biorąc pod uwagę właściwości PE HOT, jest cenową alternatywną w stosunku do PTFE oraz poliamidu.

Inne nazwy handlowe PE – tivar, tecafine.

Właściwości polietylenu HOT wysokotemperaturowego:

  • zachowanie właściwości w szerokim zakresie temperatur,
  • zawiera dodatki hamujące degradację materiału,
  • dopuszczone do kontaktu z żywnością UE (2002/72/EC) oraz USA (21CFR177.1520, a także 21CFR178.2010),
  • niski współczynnik tarcia,
  • wysoka odporność na ścieranie,
  • możliwość użytkowania w podwyższonych temperaturach (+80 st. C do + 135 st. C)
  • bardzo dobra odporność chemiczna oraz odporność na korozję,
  • zerowa chłonność wilgoci.

Przykładowe zastosowanie:

Polietylen PE HOT wysokotemperaturowy – ślizgowe oraz napędowe elementy systemów przenośnikowych (przy podwyższonych temperaturach do +135 st. C, piekarnie, przetwórstwo żywności oraz przemysł opakowaniowy, produkcja słodyczy, przemysł chemiczny.