Płyty silikonowe do żywności są bardzo często poszukiwane przez firmy z sektora spożywczego – hurtownie spożywcze, suszarnie, chłodnie, masarnie, składy, itp. Dlaczego silikon jest tak popularny w branży spożywczej ? Dlaczego nie stosuje się tam zwykłej gumy ?

Przemysł spożywczy jest bardzo specyficzny poprzez obwarowanie go licznymi przepisami, dopuszczeniami, atestami i deklaracjami. Dzieje się tak, ponieważ żywność wymaga bardzo wysokiej higieny i nie jest możliwe używanie materiałów, które nawet w bardzo małym stopniu mogą reagować z żywnością. Wszystkie materiały, tworzywa, węże, płyty, wykładziny, itp. używane w przemyśle spożywczym muszą być wykonane z higienicznych materiałów, niereagujących z żywnością.

Do kontaktu z żywnością kategorycznie zabronione jest używanie przemysłowych gum SBR (ogólnego zastosowania), NBR (olejoodpornych), EPDM (odpornych na warunki atmosferyczne). Są to płyty przemysłowe, które nie zachowują wysokiej czystości i warunków higienicznych. Stosowanie ich w przemyśle spożywczym do kontaktu z żywnością jest kategorycznie zabronione. Płyty silikonowe do żywności to również guma, ale silikonowa. Dlaczego więc płyty silikonowe do żywności można stosować w przemyśle spożywczym w bezpośrednim kontakcie z żywnością ?

Płyty silikonowe do żywności są wysoce higieniczne, dzięki czemu mogą być szeroko używane w przemyśle spożywczym. Dlaczego szeroko ? Silikon dostępny jest w dwóch wariantach twardości 30 ShA oraz 60 ShA oraz w dwóch wersjach kolorystycznych. Dostępne są płyty silikonowe mleczne oraz płyty silikonowe transparentne (płyty silikonowe przeźroczyste). Należy uważać bowiem dostępny jest jeszcze jeden tym silikonu, a mianowicie silikon czerwony. Płyty silikonowe czerwone to płyty techniczne stosowane w przemyśle. W sektorze spożywczym silikon techniczny nie może być stosowany.

plyty-silikonowe-do-kontaktu-z-zywnoscia

Ogromnym plusem gumy silikonowej jest jej odporność termiczna, której nie zagwarantują gumy przemysłowe SBR, NBR, NR, NL i EPDM. Silikon zachowuje swoje właściwości w temperaturach od – 60 st. C do + 250 st. C. Dzięki temu płyty silikonowe do żywności są szeroko stosowane w chłodniach oraz suszarniach spożywczych. Dla przykładu – nasze płyty silikonowe są wykorzystywane jako podkłady na pólkach w wielkich chłodniach bardzo znanych zakładów masarskich. Podobnie z suszarniami – nasze płyty silikonowe są wykorzystywane jako wykładziny od matki w suszarniach warzyw, ziół i owoców.

Płyty silikonowe do żywności dostępne są w szerokiej gamie grubości, szerokości i długości. Nasza firma oferuje dodatkowo docinanie płyt silikonowych na wymiar (maty silikonowe oraz formatki silikonowe). Więcej informacji – guma@termoplastik.pl / +48 509 491 716. Zapraszamy !

plyty-silikonowe-do-zywnosci