Tworzywa sztuczne w przemyśle spożywczym – jakie stosować ?
W gospodarce możemy wyróżnić co najmniej kilka sektorów, które wymagają szczególnych rozwiązań. Możemy do nich zaliczyć przemysł medyczny, zbrojeniowy czy kosmiczny. Bardziej przyziemnym, ale nadal szczególnym jest przemysł spożywczy. Jakie tworzywa sztuczne można stosować w przemyśle spożywczym ?
Sektor produkcji żywności i opakowań do żywności, wymaga ze względu na wrażliwość środowiska oraz mnogość regulacji, zastosowania szczególnych materiałów. Inżynierowie jak w większości przypadków, tak i w przypadku sektora produkcji żywności, stanęli na wysokości zadania i stworzyli gamę tworzyw, które są obojętnie fizjologicznie. Obojętność fizjologiczna z reguły pozwała na kontakt z żywnością.
Szczególnych tworzyw wymaga nie tylko konkretne urządzenie, które styka się bezpośrednio z żywnością. W większości przypadków są to całe linie produkcyjne, które w większym lub nawet zerowym stopniu mają kontakt z żywnością. Wymagania stawiane przez instytucje rządowe są jednak ogromne. Dlatego tak ważne jest zastosowanie odpowiednich tworzyw.
Jakie są plusy zastosowania tworzyw sztucznych w przemyśle spożywczym ? Są oczywiście ogromne. Przede wszystkim tworzywa pozwalają na znacznie dłuższą i bezawaryjną pracę maszyn. Detale z tworzyw są w większości bezobsługowe (nie wymagają regularnego serwisowania), ponieważ możliwe jest zastosowanie tworzyw samosmarujących. Dużym plusem zastosowania tworzyw sztucznych na linii produkcyjnej w przemyśle spożywczym, jest również znaczne wyciszenie produkcji.
Tworzywa znajdujące zastosowanie w przemyśle spożywczym:
- poliacetal,
- polietylen,
- teflon PTFE,
- tworzywa wysokosprawne,
- modyfikacje innych tworzyw, posiadające odpowiednie atesty.