Płyty gumowe NR-L to innymi słowy płyty gumowe do żywności (dopuszczone do kontaktu z żywnością). Potocznie są również określane jako płyty gumowe spożywcze. Charakteryzuje je beżowy kolor, z którym guma NR-L jest identyfikowana. Produkowane są w twardości ok. 60 ShA, więc są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. W strukturze nie różnią się od standardowych gum SBR, NBR i EPDM.
W naszej firmie posiadamy bogatą ofertę grubości i formatów. Oferujemy płyty gumowe spożywcze w grubościach od 1 mm do 50 mm. Dostępne formaty standardowe to 1200×10000 mm, 1200×5000 mm lub płyty prasowane 1000×1000 mm. Oferujemy również maty gumowe NR-L docięte na wymiar klienta – więcej informacji poniżej.
W przypadku zainteresowania naszą ofertą, zapraszamy serdecznie do kontaktu z naszym działem obsługi klienta. Zachęcamy również do przesyłania zapytań ofertowych na guma@termoplastik.pl. Ofertę dla Państwa przygotujemy tak szybko, jak to tylko możliwe !
Grubość [mm] | Format [mm] |
1 | 1200 x 10000 |
1,5 | 1200 x 10000 |
2 | 1200 x 10000 |
3 | 1200 x 10000 |
4 | 1200 x 10000 |
5 | 1200 x 10000 |
6 | 1200 x 10000 |
8 | 1200 x 5000 |
10 | 1200 x 5000 |
12 | 1200 x 5000 |
15 | 1200 x 5000 |
20 | 1200 x 5000 |
Grubość [mm] | Format [mm] |
15 | 1000 x 1000 |
20 | 1000 x 1000 |
25 | 1000 x 1000 |
30 | 1000 x 1000 |
35 | 1000 x 1000 |
40 | 1000 x 1000 |
50 | 1000 x 1000 |
Płyty gumowe do kontaktu z żywnością dostępne są standardowo w płytach 1200×10000 mm, 1200×5000 mm lub arkuszach prasowanych 1000×1000 mm. Jeżeli nie mają Państwo możliwości dociąć podane formaty do mniejszych, z chęcią wykonamy do za Państwa. Oferujemy maty gumowe NR-L cięte na wymiar. Docinamy je na ploterach, dzięki czemu krawędzie są bardzo ładnie wykończone. Tolerancja cięcia wynosi ok. +0/+5 mm. Jest to związane ze zmienną stabilnością wymiarową gumy, w zależności od panującej w otoczeniu temperatury. Płyty gumowe do kontaktu z żywnością docinamy również na pasy, uszczelki, podkładki, itp. Więcej informacji w naszym biurze obsługi klienta.
Na pierwszy rzut oka, gumę NR-L wyróżnia jej specyficzny kolor. Guma spożywcza NR-L jest bowiem koloru beżowego/ecru. Jest to wyróżnienie, które w naszym kraju sprawia, że bardzo łatwo ją rozpoznać. Inaczej jest przy maszynach sprowadzonych do Polski, gdzie gumy beżowe mogą również oznaczać inny rodzaj gumy. Gumę NR-L wyróżnia jednak przede wszystkim to, że może być stosowana do bezpośredniego kontaktu z żywnością. Jest nietoksyczna i nie wydziela nieprzyjemnego zapachu. Oczywiście na życzenie klienta, wystawiamy stosowane certyfikaty zgodności. Jeżeli chodzi o strukturę i właściwości wytrzymałościowe, guma spożywcza niewiele różni się od standardowych gum SBR, NBR, czy EPDM.
Płyty gumowe do żywności możemy również zaproponować w wersji zbrojonej przekładkami tekstylnymi. Oferujemy zbrojenie jedną przekładką lub dwie przekładkami tekstylnymi. Dzięki zbrojeniu, płyty gumowe do żywności uzyskują większą wytrzymałość mechaniczną, w szczególności na rozerwanie. Jest to szczególnie ważne, kiedy guma NR-L pracuje jako pas transmisyjny lub w podobnej aktywnej aplikacji.